Individuele Therapie
Wat is individuele therapie?
Individuele therapie is een één-op-één sessie tussen een cliënt en een psycholoog, gericht op het behandelen van persoonlijke, emotionele en mentale gezondheidsproblemen. Dit type therapie biedt een veilige en vertrouwelijke omgeving waar cliënten kunnen praten over hun gedachten, gevoelens en gedragingen.
Voor wie is individuele therapie?
Individuele therapie is geschikt voor iedereen die worstelt met psychologische problemen of uitdagingen in het leven, zoals:
-
Angst en stress
-
Depressie
-
Rouw en verlies
-
Traumatische ervaringen
-
Zelfbeeld en zelfvertrouwen
-
Burn-out/bore-out
-
Levensveranderingen en -overgangen
Waarom kiezen voor individuele therapie?
Individuele therapie biedt een unieke kans om diepgaand inzicht te krijgen in persoonlijke uitdagingen en gedragingen. Het biedt de mogelijkheid om in een veilige en ondersteunende omgeving te werken aan persoonlijke groei en herstel. Door middel van persoonlijke aandacht en op maat gemaakte behandelplannen helpt individuele therapie cliënten om effectiever om te gaan met hun problemen en een gezonder, gelukkiger leven te leiden.

Mijn werkwijze
Intakegesprek
De therapie begint met een intakegesprek waarin de psycholoog en de cliënt elkaar leren kennen. Tijdens dit gesprek wordt besproken wat de klachten zijn, wat de doelen van de therapie zijn en hoe de behandeling eruit kan zien. Dit is ook een kans voor de cliënt om vragen te stellen en verwachtingen te bespreken.
Doelen stellen
Samen met de cliënt stelt de psycholoog concrete doelen op voor de therapie. Deze doelen kunnen gedurende de behandeling worden aangepast naarmate de cliënt vordert en meer inzicht krijgt in zijn of haar problemen.
Therapeutische technieken
Afhankelijk van de specifieke behoeften en voorkeuren van de cliënt kan de psycholoog verschillende therapeutische technieken gebruiken, zoals:
-
Cognitieve gedragstherapie (CGT)
-
Mindfulness
-
Psychodynamische therapie
-
EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) voor trauma
-
Oplossingsgerichte therapie
-
Acceptance and Commitment Therapy (ACT)
-
Dialectische gedragstherapie (DBT)
-
Schematherapie
-
...
Evalueren
Gedurende de therapie zullen de psycholoog en de cliënt regelmatig de voortgang evalueren en bespreken of de gekozen aanpak effectief is. Indien nodig kunnen er aanpassingen worden gemaakt aan het behandelplan.
Afronding en nazorg
Wanneer de gestelde doelen zijn bereikt, wordt de therapie afgerond. De psycholoog en de cliënt zullen samen bespreken hoe de cliënt de geleerde vaardigheden en inzichten kan blijven toepassen in het dagelijks leven. Indien nodig wordt er een plan voor nazorg opgesteld om de cliënt te ondersteunen bij het behouden van de behaalde vooruitgang.